قدمت سکونت این جزیره در خلیج فارس به 400 هزار سال نیز برمیگردد. جزیره قشم یکی از بزرگترین جزایر در خلیج فارس می باشد که در استان مازندران واقع شده است. این جزیره بی نظیربه یکی از مکان های توریستی و گردشگری نیزتبدیل شده است. همچنین از این جزیره به عنوان بزرگترین مرکز کشتی رانی یاد می شد چرا که در دوره هخامنشی ها صنعت کشتی سازی بسیار رونق داشته است.
موقعیت جغرافیایی و جمعیت
جزیره قشم در جنوب ایران واقع شده و متعلق به استان هرمزگان است. همچنین این جزیره با مساحتی حدود ۱۴۹۱ کیلومتر مربع در تنگه هرمز قرار گرفته است. این جزیره از شمال به بندرعباس، ازشمال شرقی به جزیره هرمز، از شرق به جزیره لارک، ازجنوب به جزیره هنگام و از جنوب غربی نیز به جزایر تنب بزرگ و کوچک و بوموسی محدود می شود. همچنین قشم یکی از جزایری است که در چهار فصل سال مقصد جذابی برای مسافران می باشد. براساس آخرین سرشماری که در سال 1395 انجام شد این جزیره دارای جمعیت 148993 نفر می باشد.
تاریخ قشم
نام جزیره قشم در زمان ساسانیان «ابرکاوان» بوده است. این واژه در زبان فارسی میانه به معنی « از تبار کاوه » می باشد. ابرکاوان در ابتدای عصر اسلامی، بسیار پر رونق بوده است همچنین برخوردار از شهری آباد و روستاهایی بسیار با کشتزارهایی پربار، درختان خرما و دیگر درختان میوه بود. این شهر یک مرکز دریانوردی_ تجاری بود. همچنین مسجدی که با دست فاتحان عرب ساخته شده است، هنوز پابرجا می باشد. نام این جزیره از شیخ قاسم، جد شیخ رشید بن متار گرفته شده است.
آداب و رسوم جزیره قشم
آداب و رسوم مردم جزیره قشم ایران سرزمین و مهد فرهنگ های مختلف می باشد. هریک از فرهنگ ها آداب و رسوم های متفاوتی در جشن های شادی و عزاداری های خود دارد. آداب و رسوم مردم جنوبی یکی از قدیمی ترین پیشینه هارا دارد و این آداب و رسوم تاکنون پا برجا مانده است.
ازبین آداب ورسوم مخصوص مردم جنوب، آداب و رسوم مردم جزیره قشم، جزیره هرمز، لارک نسبت به دیگر قسمت ها قابل تامل تر است. همچنین فرهنگ این مردم به دلیل اینکه در محدوده ای بسته قرار گرفته اند کمتر تحت تاثیر فرهنگ های دیگر قرار گرفته است. مردم این جزایر مراسمات خود را هنوز هم مانند قدیم با اندکی تغییر انجام می دهند.
زبان مردم جزیره قشم
زبان اصلی مردم قشم ، مانند تمام مردم ساکن این بنادر و سواحل جنوبی ، فارسی می باشد. اما با گویش بندری صحبت می کنند که قابل فهم برای کسانی که به آنجا می روند می باشد.
دین مذهب
مردم قشم اکثراٌ پیرو مذهب تسنن می باشند . دین داری در بین این مردم از اهمیت خاصی برخوردار است. این مردم مسلمان فرزندان خود را از کودکی به نماز خواندن و روزه گرفتن و یادگیری قرآن تشویق می کنند.
آب و هوا وپوشش گیاهی
این جزیره در بین سرزمین های گرم و خشک قرار دارد و جزء مناطق کم باران می باشد. اولین و مهمترین پوشش گیاهی در این جزیره در جنگل های حرا دیده شد. گیاهان موجود در قشم نیازمند خشکی و حرارت زیاد در تابستان می باشند. از جمله درختانی که در اینجا وجود دارد می توان به درختان کهور، چت، کرت و کنار نیز اشاره کرد که بیشتر درختان آن ها درختان کهور و چت می باشند که پوشش گیاهی این منطقه را تشکیل داده اند.
جزیره قشم نیز دارای نقاط دیدنی و طبیعی ، تفریحی و... بسیاری می باشد. در ادامه به برخی از مهمترین جاذبه های گردشگری قشم میپردازیم.
فهرستی از جاذبه های موجود در قشم:
- جاذبه های طبیعی قشم
- جاذبه های تاریخی قشم
- جاذبه های مذهبی قشم
- ۹۹/۰۴/۱۴